Sådan består du din teoriprøve!

Ja, jeg vil faktisk tillade mig at skrive, at jeg ved hvordan du består din teoriprøve 🙂

For at få jagttegn i Danmark, skal man bestå en teoriprøve og en praktisk prøve efterfulgt af en haglskydeprøve. Jeg afsluttede mit jagttegnskursus tirsdag den 6. april 2017. Og jeg var til min teoriprøve og den praktiske prøve den 20. april 2017 – se nedenfor.

Uanset, om du vælger at tage dit jagttegn på kort tid eller over længere tid, så er der en ting, du ikke kommer udenom! Du er nødt til at læse, lytte, se, prøve, mærke – og forstå! Nogen kan lære udenad, nogen skal terpe læsestof, nogen skal se tingene for sig, nogen skal quizzes. Vi lærer ikke alle på samme måde. Men mit helt simple bud på, hvordan du består teoriprøven er simpelthen ved at øve dig og træne!

Jeg er ikke nogen læsehest!

Mine tanker flyver – i øst og i vest, i syd og i nord – og når jeg har læst en side, er jeg nødt til at læse den igen, fordi jeg ikke aner, hvad jeg har læst. Der sker simpelthen for meget oveni knolden af mig, til at jeg bare kan sætte mig ned, stille og roligt – og læse og indlære.

For mig var det et langt jagttegnskursus, der skulle til. Hvor vi hver torsdag i flere måneder mødte ind og blev quizzet i jagttider, biologi, jagttider, skydeafstande, lovgivning, jagtvåben og ballistik, vildtkending, farver und so weiter und so fort! Jeg læste det jeg kunne – dvs. et par sider om dagen, stregede vildt og voldsomt i min læren bog – og øvede mig så i det, jeg læste.

Jagtappen

Jagtappen var nok prikken over i´et for mig. I dag hedder den DJ Vildt & Jagt og kan downloades i App Store. Mit bedste råd er at købe den, for her får du mulighed for at tage prøve på prøve på prøve. Med hånden på hjertet (ikke nu, for så kan jeg ikke skrive) – så var det det ALLERførste jeg gjorde, når jeg vågnede! Og jeg tog x antal prøver, indtil jeg bestod – hver morgen! Jeg tog et par stykker i løbet af dagen – og så var det det absolut sidste jeg lavede, inden jeg lukkede mine øjne igen. Og det blev sommetider sent, for jeg slukkede ikke, før jeg havde bestået! Og bestod jeg, kunne jeg måske gøre det LIDT bedre! Det var nok lidt li´som dem, der bliver lidt spilleafhængige, tror jeg. Jeg var lidt bims de måneder, for jeg var monster fokuseret og tænkte kun på jagtrelaterede spørgsmål.

Men reelt set er der i mine øjne ikke meget mere at sige om, hvordan du består din teoriprøve til jagttegn! Tag det seriøst, prioriter det og studer – på kort eller lang tid, vælg det, der fungerer for dig! Så er jeg ret sikker på, at du kommer gennem nåleøjet. GO FOR IT!!!

Min egen teoriprøve

Jeg var hamrende nervøs – det er jeg altid op til test og prøver! Det er noget, der er kommet til mig, efter jeg blev voksen. Det er VILDT irriterende, så det arbejder jeg på at blive kvit! Det fortæller jeg om i et blogindlæg om, hvordan du vender nervøsitet til begejstring! Det er der nemlig forsket i 🙂

Men min teoriprøve startede tidligt om morgenen. Min mand og jeg var til den allerførste jagtprøve her i Jylland (og vist endda i hele DK) den 20. april 2017. Vi havde valgt den, fordi det var i en lille jagtforening, der ligger meget tæt på, hvor vi bor, og fordi vi skulle på vores årlige sommerferie i Arizona. I 2017 skulle vi være væk i hele maj måned! Og vi ville selvfølgelig ikke vente, til vi kom hjem igen!

Tidligt op!

Jeg stod tidligt op, tog et par jagtprøver på appen og gik ned og mediterede. Det gør jeg faktisk som forberedelse til vigtige ting. Jeg så hele forløbet for mig: hvordan jeg fik prøven i hånden, hvordan jeg afleverede den – hvordan jeg bestod med max 2 fejl. Hvordan jeg gik ud og bestod min praktiske prøve bagefter. Jeg havde dog valgt, at teoriprøven var det vigtigste og den bare SKULLE bestås!

Så var jeg ved at være klar! Hentede haglgeværet og tørtrænede lidt, så jeg lige fik den sidste våbenhåndtering og -sikkerhed ind fra morgenstunden.

Og så afsted (da manden også var stået op, selvfølgelig). Jeg var rystende nervøs, men formåede at holde hovedet nogenlunde koldt. Min mave var i oprør og jeg forsøgte at styre hele mit vilde hoved med alle tankerne med min vejrtrækning. Det gik. Jeg bestod og havde kun én fejl. GLÆDE og stolthed!!!!

Det betød, at jeg kunne gå videre til den praktiske del af jagtprøven. Den fortæller jeg om i næste afsnit her på bloggen.

Herunder kan du læse helt kort om fakta for jagtprøven, fundet på Miljøstyrelsens hjemmeside.

 

Kort fakta om jagtprøven

Den skriftlige del af jagtprøven består af 40 spørgsmål, hvor man skal svare korrekt på mindst 36 for at bestå. Prøvetiden er på 30 minutter.

Under den praktiske prøve testes aspiranten i sikker våbenbetjening, herunder ved færdsel i terræn, afstandsbedømmelse af seks vildtfigurer (5 af 6 skal være korrekt), korrekt skydeteknik, herunder afgivelse af skud på fire lerduer.

Når man har fået sit jagttegn, skal man efterfølgende bestå en haglskydeprøve, før man kan få tilladelse til at gå på hagljagt. Når først haglskydeprøven er bestået, kan man gå til riffelprøve og buejagtprøve.

Kilde: http://mst.dk

Og… skulle du ikke bestå kan jeg kun sige: Det er ikke verdens undergang! Op på hesten igen og forbered dig godt til næst gang.

Kærlig hilsen
Freya

© huntress.dk 2018