På besøg hos Grejfreak til 10 års jubilæum

Lørdag den 30. juni kører vi et smut i Aarhus. Grejfreak har nemlig 10 års jubilæum og de har både gode tilbud, konkurrencer, kagemand og pølser – og så kommer Thomas Ditlev og viser, hvordan man flår og parterer et dådyr og tryller det om til mad!

Thomas er en del af Bliv NaturligVis, et formidlingstilbud skabt i et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund. Her hjælper frivillige jægere og fiskere og der er en stor videns- og formidlingsbank af undervisningsmaterialer, som hjælper lærerne med at sætte gang i et projektforløb om naturen i klasserne. På den måde kan projektet være medudviklere af børns naturidentitet og naturforståelse, ved at sætte jagt og lystfiskeri på skoleskemaet.

Behøver jeg at sige, at jeg er VILD med det projekt?

Vi har fornøjelsen af at have vores ældste barnebarn den her weekend. Så Nestor, vores guldklump, som lige er blevet 4 år, er selvfølgelig med. For han skal da selvfølgelig se, hvordan et dådyr bliver til mad! Det er væsentligt for os som bedsteforældre, at vi får lov at inddrage vores børnebørn i det natursyn, vi har. Særligt, når de vokser op med, at mormor og morfar går på jagt.

Grejfreak.dk

Grejfreak er en super fin virksomhed, som ligger i udkanten af Aarhus. Selve butikken er ikke stor, men de har utrolig meget på lager. Grejfreak forhandler udstyr og grej til outdoorfolket, til jægere, til spejdere og til militærfolket.

I dagens anledning har de selvfølgelig masser af gode tilbud, og konkurrencer – og nogle af deres forhandlere er til stede og demonstrerer deres produkter. Hele plænen foran butikken er fyldt med telte, forhandlerboder, Hjemmeværnet er på besøg – og så hænger der jo et dådyr!

Vi går lidt til og fra dådyret – Nestor synes det er liiiidt grænseoverskridende, at der faktisk hænger en død bambi, som skal blive til mad. Så vi tager den tid, det tager for ham. Vi går ind og kigger lidt i butikken og Nestor falder (som de andre gange, vi har haft ham med) for knive – og økser til at hugge træ med!

Jeg køber en vildtnet til rådyr – vi har jo stadig et par uger til at få bukken her i bukkesæsonen! Så jeg tænker, vi er nødt til at have et net i den her varme – så vi kan holde fluer og andet ude fra kødet, som jo selvfølgelig snart kommer til at hænge hos os! Claus shopper også lidt, men ærligt, så holdt jeg ikke helt øje med, hvad der røg i posen.

Telte

Jeg er vild med telte… helst telte, man ikke bare skal sove i! Grejfreak har nogle FEDE telte slået op udenfor. Jeg falder pladask for tipierne fra Nordisk, som hedder Alfheim! Fede telte, rummelige og med plads til andet end at sove i det! Jeg forestiller mig fede muligheder for arrangementer ude i skoven, hvor vi kunne have bålsted inde i midten! Det kunne også være et andet tipi-telt (ex. Tentipi Zirkon eller en tipi fra Eagleroad), men i dag er her dem fra Nordisk og de er FEDE!

Der er også mange andre fine telte, som ville være gode! Blandt andet ved jeg, at Nestor og Claus har planlagt at sove ude i haven i nat. Og lige nu har vi faktisk kun et 1-mands telt, og det er skisme lige lille nok! Det finder de nok ud af i aften… men et 2-4 mands telt (gerne fra Nordisk) står også på ønskelisten!

Når et dådyr forlægges

Nej altså, det skal ikke “smides væk”, som når man kommer til at forlægge sine nøgler… Ja, der er dælme mange nye ord og begreber, der skal læres, hvis man ikke ved meget om jagt! Når man forlægger et dyr, så flår man skindet af og parterer det.

Og det er netop det, der er ved at ske med det dådyr, som hænger udenfor Grejfreak. Som sagt er vi gået lidt til og fra, mens dyret er blevet flået. Nu ligger skindet på jorden og Nestor er modig og tør godt røre ved det. Men han vil altså ikke have benet, som Thomas også har skåret af! Det er alligevel lige vildt nok! Han skærer den ene bov af og lægger den over på et bål, som er forberedt til kødet. Og han finder også lige de to små mørbrader, som skal steges med. Nestor bliver mere og mere modig og hjælper med at slæbe brænde til bålet.

Pølse med brød, knald fra Hjemmeværnet og et stykke dådyr

Det er tid til, at “drengene” skal have lidt frokost, så de får sig en pølse med brød. Der er ingen congobajer, men Nestor og morfar deler en vand og her sidder vi ellers og hygger os en stund – inden det igen er Hjemmeværnets tur til at skyde med løs krudt. Det er nogle ordentlige knald, men Nestor synes det er vældig spændende!

Det er ved at være eftermiddag og turen tilbage til Viborg nærmer sig. Vi går lige over og kigger til kødet, som syder og steger henne over bålet. Og så vil vi gerne takke Thomas for at have fortalt Nestor en masse om, hvad der er sket med det dådyr, der nu snart er blevet til mad.

Vi er så heldige, at mørbraderne er færdige. Og vi bliver spurgt, om vi vil smage dem, inden vi kører. Og ja, det tror jeg da nok, vi vil! Det er SUPER lækkert – Nestor er også vild med det – og det giver jo god mening i mit system! For det her er rigtig kød, fra et dyr, som har gået ude. Det har ikke fået antibiotika, er ikke tilsat vand, smag eller andet – det er helt og aldeles rent kød. Så hvis man er kødspiser, bør man faktisk kunne li’ det rene kød (efter min mening) 🙂

Da Nestor om aftenen spørger, om vi skal have dådyrkød til aftensmad, ved jeg bare, at han kommer til at elske, når mormor og morfar har vildt på menuen i fremtiden!

Vi takker Grejfreak for en fantastisk formiddag med masser af gode tiltag og tilbud. Vi glæder os til mange flere besøg i jeres lille butik – og ser frem til et godt samarbejde de næste år.

Kærlig hilsen
Freya